Del : SMS

Pensionsselskaber på aktiejagt midt i børspanik

Danske aktier tager historisk stort fald
ARKIVFOTO af aktiehandel i Nordea. (Foto: Christian Als/Scanpix 2016) Foto:

Der er flere muligheder for køb på et aktiemarked som nu, end der er ulykker, hvis man er en langsigtet investor, lyder det fra nogle af pensionsselskaberne. De har alle et uændret syn på aktierne for resten af året.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mens aktiemarkederne oplever endnu en sort dag, hvor de bløder for milliarder af kroner, går nogle af de danske pensionsselskaber mod strømmen og er gået på jagt efter gode aktier til nedsat pris. En række af landets største pensionsselskaber har siden nytår købt op af aktier. Og ingen af de selskaber, Berlingske har talt med, er blevet skræmt af den voldsomme uro til at ændre deres syn på aktiernes kurs for resten af året.

Smedegaard

Sådan lyder det fra Sampension, Nordea Liv & Pension og PFA Pension, hvoraf sidstnævnte dog ikke er gået på indkøb endnu. De mener alle tre, at aktierne vil rette sig i løbet af 2016 og for året som helhed give et positivt afkast, som dog vil være under ti procent. Da aktierne er faldet ret kraftigt siden nytår, skal der en pæn stigning til resten af året, for at den profeti kan gå i opfyldelse, erkender investeringsdirektør hos Nordea Liv & Pension, Anders Schelde.

25BUSUSA-STOCKS-190204.jpg

»Vi gør det, at vi hvert år prøver at tegne et billede af det kommende år. Vi har et billede med relativt lave afkast på aktier, men positive. Det har vi stadig. Til gengæld regner vi med ret store udsving, specielt her i første halvår. Aktierne er foreløbig faldet med omkring ti procent i år, og det vil sige, at de for resten af året skal stige lidt mere end det,« siger Anders Schelde, der fremhæver, at Nordea foreløbig har solgt ud af små europæiske aktier og købt op af store europæiske aktier.

»Den senere tids nedture ser vi som en købsmulighed, men vi har stor respekt for, at der kan komme udsving på markedet, og nogle af dem bunder i reel økonomisk usikkerhed. Derfor skal vi ikke tage en alt for stor risiko,« siger Anders Schelde.

Slå koldt vand i blodet

Nogenlunde samme melding lyder fra investeringsdirektør i Sampension, Henrik Olejasz Larsen.

»Vi har nogenlunde den samme beholdning af aktier, men hvor markederne er faldet, har vi netto købt lidt op. Det er over en bred kam, men primært med fokus på Europa. Med de priser, vi har nu, er der flere muligheder i aktierne, end der er ulykker for en langsigtet investor. Vores syn på det her er, at al den uro, vi på det seneste har set, er skabt på baggrund af det, som er sket på de finansielle markeder,« siger Henrik Olejasz Larsen.

Steen Michael Erichsen, Nordea Liv og Pensions direktør.

Hos landets to største pengetanke i form af Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) samt PFA Pension mener man også, at det gælder om at slå koldt vand i blodet. Udsigterne for aktierne for året som helhed har ikke ændret sig. Direktør for ATP, Carsten Stendevad, har tidligere sagt, at ATP sælger ud af aktier i perioder, hvor det gør godt, og ikke når det går dårligt, og den melding har ikke ændret sig, oplyser ATP.

PFA har heller ikke ændret sin »forsigtigt optimistiske« vurdering af aktiernes afkast for hele året.

»Det er klart, at vi nu ligger markant lavere end i begyndelsen af året. Men de fundamentale forhold i økonomisk vækst, og hvordan virksomhederne klarer sig, har ikke ændret sig. Så som vi ser det, er det nervøsitet og en negativ stemning, der har præget markedet,« siger Henrik Nøhr Poulsen, direktør med ansvar for aktier og alternative investeringer.

Stock traders looking at computer screens.

Han oplever, at en stor del af kursfaldene skyldes nogle store sælgere på markedet – muligvis nogle store fonde i Mellemøsten, som har brug for at sælge aktier til at betale regninger med efter de store prisfald på olie.

»Vi er fortsat forsigtigt positive på året. Men med så megen negativ stemning frygter vi, at markedet på den korte bane skal længere ned. Det burde være et godt tidspunkt at købe, men vi mener, at den underliggende nervøsitet er så stor lige nu, at vi ikke stikker næsen frem. Det er for tidligt at bide til bollen,« siger Henrik Nøhr Poulsen.

10BUSCHINA-CULTURE-192105.jpg

Går nye veje

De svagere aktier kommer efter en række år med rekordafkast. Alle har vidst, at det ikke kunne blive ved. Danica Pension mener, som de øvrige pensionsselskaber, at vi kommer ind en periode, hvor afkastene på aktier ikke bliver så høje som i de foregående år. Danica mener mere præcist, at afkastene på de amerikanske aktier bliver på omkring nul i år og for de europæiske og danske aktier bliver afkastet på mellem fem procent og ti procent. Det billede har selskabet ikke ændret.

»Derfor har vi lavet en strategi, hvor vi har lagt en større del af vores aktieinvesteringer over i alternative investeringer som eksempelvis unoterede aktier for derved at få et bedre afkast. Det fortsætter vi med, og vi mener, at de senere ugers uro blot bekræfter os i, at vi gør det rigtige,« siger investeringsdirektør i Danica Jesper Langmack, der understreger, at Danica, stadig har en stor portion aktier, og at man ligeledes følger strategien med at købe op i dårlige tider.

rebound

»Når det går som nu, skal man passe på ikke at blive for nervøs. I stedet skal man se på, hvilke muligheder der er. Det er, når det går godt, at man skal være nervøs, for så får man store kursstigninger, og der kan hurtigt komme en nedtur bagefter,« siger Jesper Langmack.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere