Del : SMS

Investforeninger skjuler indirekte omkostninger

Flere danske investeringsforeninger erkender nu åbent, at de har fiflet med nøgletallene i et af de seneste års mest succesfulde investeringsprodukter på det danske marked. Produkterne har ifølge Nationalbanken været særdeles populære hos private danskere og tiltrukket mere end 12 mia. kr. over de seneste år

Artiklen fortsætter under annoncen

Flere danske investeringsforeninger erkender nu åbent, at de har fiflet med nøgletallene i et af de seneste års mest succesfulde investeringsprodukter på det danske marked. Produkterne har ifølge Nationalbanken været særdeles populære hos private danskere og tiltrukket mere end 12 mia. kr. over de seneste år

Der er tale om blandede investeringsafdelinger, hvor der investeres i andre afdelinger med aktier og obligationer. Men netop disse afdelinger fremstår som de billigste på markedet, da flere foreninger kun oplyser den mindste del af omkostninger til administration. Den dyre del - nemlig omkostninger til investering - er holdt helt ude af de officielle nøgletal for årlige omkostninger i procent og kroner (ÅOP og ÅOK). I den officielle definition fastslås ellers, at foreninger skal indregne begge typer af omkostninger. De blandede afdelinger fremstår dermed fem til ti gange billigere end andre investeringsafdelinger.

Af IFR’s hjemmeside fremgår det, at man kan investere i en blandet afdeling i Lån og Spar til en ÅOP på blot 0,23 procent. SEB Invest kan holde omkostningerne nede på 0,69 procent. Til sammenligning ligger de store investeringsforeninger oppe nær halvanden procent årligt. Men de blandede afdelinger i investeringsforeningen Lån og Spar samt SEB Invest er i virkeligheden markant dyrere.

Hele sandheden?

Blandede investeringsafdelinger er blot en kurv bestående af andre investeringsforeninger. Men når kurven er billigere end sit indhold, kan det undre. På foreningernes hjemmeside fremgår det nemlig, at alt indholdet rent faktisk er langt dyrere end selve kurven.

Investeringsforeningen Lån og Spars blandede afdeling til pension ligger eksempelvis danske aktier og globale aktier hver især omkostninger på hhv. 1,67 og 2,87 i ÅOP. Men den blandede afdeling til pension koster blot 0,23 procent. Det samme gælder SEB Invest. Men hele formålet med at opgøre ÅOP og ÅOK er netop at give kunderne et bedre overblik over, hvilke omkostninger, de reelt betaler. I pensionsbranchens nøgletal er det da også et krav, at begge typer omkostninger regnes med i nøgletallene. Det gælder i øvrigt også alle andre typer af investeringsafdelinger, men ikke fonde af andre fonde. Og det vil IFR nu lave om på, så det er et krav til foreningerne.

Prøv Økonomisk Ugebrev i en måned for kun 500,- kr.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere