Del : SMS

Her bliver der skabt job på jagt efter dansk skifergas

Skifer_Kina_Business
For USA har skifergas betydet en mindre revolution i energiforsyningen, og det forsøger Kina nu at kopiere. For Danmarks vedkommende er produktionen ikke kommet i gang endnu.  Foto:

Skal Danmark udvikles til et nyt skifergas-bonanza, kræver det tusindvis af produktionsboringer på landjorden at få gassen op. Grundfos, Danfoss, Semco Marine, Rambøll og Carl Bro er blandt de danske firmaer, der kan blive leverandører til den nye gasbranche.

Artiklen fortsætter under annoncen

»Gamechanger«.

Det prædikat har skifergas fået i den internationale energibranche, fordi den helt har ændret forbrugsmønstret på energi. Primært i USA, hvor billig amerikansk skifergas til produktion af bl.a. strøm har ført til lukning af stribevis af kulkraftværker og reduceret udledningen af drivhusgassen CO2 kraftigt.

I Danmark har den franske olie- og gasgigant Total investeret og afsat i alt 400 mio. kr. i seismiske undersøgelser og til prøveboringer i to licenser i Nordjylland. Kommer der gang i udvindingen og produktionen af den sorte skifergas i Danmark, kan det skabe vækst for underleverandører og servicevirksomheder.

Skifergas_Nordjylland_Business


Det er lige fra Grundfos, der laver pumper, og Danfoss, der fremstiller ventiler til Semco Marine, Rambøll og Carl Bro, der bistår med vedligehold, rådgivning og konsulentjenste.

Skal Danmark blive udviklet til et nyt skifergas-bonanza, kræver det tusindvis af produktionsboringer på landjorden at få gassen op. Ifølge geologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - GEUS - og US Geological Survey - USGS - kan der i skiferlag i  1,5-5 og 5-7 kilometer under jordoverfladen  ligge 67 milliarder kubikmeter gas begravet.

04INDMark2.jpg


Følgende virksomheder er mulige fremtidige leverandører til et dansk udviklingsprojekt som bl.a. Totals skiferprojekt i Nordjylland:
  • Logstor (tidl Løgstør Rør): Rør.
  • ABB Siemens: Styring/automatisering.
  • Danfoss: Styring, ventiler.
  • Bladt Industries: Stålkonstruktioner.
  • NKT:Kabler.
  • Grundfos : Pumper.
  • Semco:Konsulent tjenester og vedligehold. 
  • Rambøll:Rådgivning, projektledelse.
  • Carl Bro: Rådgivning, projektledelse.


Vurderingen fra amerikanske USGS lyder, at der kan ligge op mod 190 milliarder kubikmeter skifergas på land og til havs dybt nede i undergrunden. Det er dobbelt så meget som de mængder naturgas, som Energistyrelsen regner med, at der nu er tilbage i den danske del af Nordsøen.

daryl oil

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere