Del : SMS
Berlingske Business

Prins Henrik vil stoppe fiskeri med dynamit

Regent parret startede tirsdag deres årlige sommerferie i på G
Prins Henrik. Foto:

Omkring 85 procent af de vilde fiskebestande er ifølge FN enten fisket til deres yderste, overudnyttet eller på grænsen til kollaps. WWF Verdensnaturfonden, som Prins Henrik er præsident for, arbejder for at stoppe destruktivt fiskeri med dynamit og overfiskeri i Indonesien.

Artiklen fortsætter under annoncen

Indonesien er en af verdens største fiskerinationer. Verdensnaturfonden arbejder her med om at beskytte koralrev, stoppe destruktivt fiskeri med dynamit og cyranid, stoppe overfiskeri og beskytte de store havdyr som skildpadder, hvalhajer og hajer.

Prins Henrik og Gitte Seeberg, der er henholdsvis præsident og generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden i Danmark, har netop været på besøg i Indonesien. Turens formål var at se på nogle af de marine projekter, som WWF arbejder med.

laks_Norge_Business

»Det er ekstremt vigtigt at beskytte koralrevene, der er fiskenes madkammer. Det kan kun lykkes ved at have et tæt samarbejde med fiskere, havne og sejlfolk. De skal oplæres i og opfordres til at gøre det rigtige til gavn for havet. Det bruger vi mange kræfter på i WWF,« siger Gitte Seeberg efter turen.

Verdens hastigt stigende befolkning spiser fisk som aldrig før. Globalt har priserne på nogle fiskearter nået nye rekordhøjder i takt med Kinas stigende appetit på fiskprodukter, lige fra tun og laks og østers og muslinger. Kina er verdens største producent af opdrættet tilapia, der er en ferskvandsfisk. Men landet i øst importerer i stigende grad andre typer fisk, f.eks. laks fra farme i Europa. Kineserne forbrug af østers og muslinger stiger i øvrigt med 20 procent om året.

Samtidig falder fiskeriet af vilde fisk. 100 års menukort, fiskeres logbøger og faldende kvoter i EU, Norge, USA og New Zealand taler et alarmerende sprog om, at vi har taget os havets retter i et sådant omfang, at kloden er blevet fattigere på vilde fisk.

Den globale produktion af vildt fangede fisk og opdrættede fisk ventes ifølge FNs fødevare- og landbrugsorganisation, FAO (UN Agriculture and Food Organisation), med hovedsæde i Rom at stige til 160 mio. ton i 2013 mod 157 mio. ton året før.

Dermed sætter verdens handel med fisk ny rekord.

laks

Værdien af eksporten af produktionen i 2013 ventes at nå 738 milliarder kr. Rekordtallene afspejler en stærk vækst i produktionen på laksefarme i først og fremmest norske fjorde og langs kysterne af Skotland og Chile samt i mindre grad langs kysterne af Irland, Island og Færøerne samt produktionen af kæmperejer i Asien.

Fiskeopdræt er i dag verdens hurtigst voksende fødevareproduktion med en gennemsnitlig vækstrate på en halv snes procent siden 1970. Omkring halvdelen af procent af vores forbrug af fisk og skaldyr stammer fra akvakultur. I år ventes forbruget af opdrættede fisk i øvrigt at overhale forbruget af vildt fangede fisk. I 2012 satte Norges fiskeopdræt produktionsrekord med 1,3 mio. ton solgt fisk eller en stigning på 15 procent. Værdien 2013-produktionen var 27 milliarder danske kroner, heraf udgjorde laks 25 milliarder kroner.

Omkring 85 procent af de vilde fiskebestande i ifølge FN er enten fisket til deres yderste, overudnyttet eller på grænsen til kollaps, siger generalsekretær i Verdensnaturfonden, Gitte Seberg.

Ålfiskeri

»Akvakultur er et utroligt vigtigt og rigtigt alternativ til klodens voksende befolkning. Presset på de vilde fiskebestande er så stort, at der er nødt til at være et alternativ. Desværre er meget akvakultur rundt om i verden ikke bæredygtigt. Vi har bl.a. set problemer på fiskefarme i Norge,« siger Gitte Seeberg.

Hun peger på, at produktionsformen er oven i købet mindre energikrævende, vandkrævende og pladskrævende end for eksempel produktion af svin og oksekød.

WWF har været initiativtager til en global uafhængig mærknings- og certificeringsordning, Aquaculture Stewardship Council( ASC). Den skal hjælpe forbrugere og virksomheder med at træffe bæredygtige valg, når de køber ind blandt de mange forskellige opdrættede fisk og skaldyr.

BM

Foreløbig er blandt andet er laks, tilapia og pangasius blevet certificeret. Standarderne for arterne er udviklet i et tæt samarbejde mellem opdrættere, forarbejdningsindustri, opkøbere, supermarkeder, regeringer, forskere og ngo’er.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

Hør investeringsdirektør Henrik Olejasz fortælle hvor galt det i virkeligheden står til med Italien, og om vi er på vej mod en ny EU-krise efter nej'et ved folkeafstemningen søndag:

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere