Del : SMS

Må man trækker en garanti tilbage?

judge
Der kan næppe være tvivl om, at pensionsopsparinger i årevis blev solgt med det argument, at kunden i modsætning til i banken var garanteret en rente på mindst 4,5 procent.

Der kan næppe være tvivl om, at pensionsopsparinger i årevis blev solgt med det argument, at kunden i modsætning til i banken var garanteret en rente på mindst 4,5 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det blev sagt, det stod i salgsmateriale, der blev vist til kunder og desuden indleveret til Finanstilsynet. Og til overflod blev der også undervist i en garanteret mindsterente på Forsikringshøjskolen, hvor assurandørerne kom på kursus.

Det bevidner op mod ti tidligere assurandører og ledende medarbejdere i pensionsselskaber over for Berlingske Business. Men de trådte først frem, da dommeren i Østre Landsret havde lagt kuglepennen og trukket sig tilbage for at dømme sagen.

pensionssag

Dermed tabte forbrugerne sagen om de garanterede renter med et brag. Der var ikke beviser for garantien i den konkrete sag, og det blev ikke bevist, at det såkaldte tekniske G82-grundlag, som pensionerne blev tegnet på, automatisk medfører en garanteret mindsterente.

Forhistorien er, at pensionsbranchen blev fanget på det forkerte ben, da renten begyndte at falde til niveauer under de garanterede renter – og til niveauer, som man blot få år tidligere ikke havde forestillet sig. I årene før IT-systemerne blev tilstrækkeligt udviklede, beregnede aktuarerne den slutydelse, som kunderne skulle have. Og ud fra den beregnede de en årlig rente, der af hensyn til at forklare de indviklede pensionsprodukter og sælge dem til kunderne blev kaldt en rentegaranti.

LATVIA/

Men regnestykket hang pludselig ikke sammen mellem renter og afkast i markedet på den ene side og renteløfterne på den anden side. Men en mundtlig aftale eller et løfte er juridisk lige så gyldig som en skriftlig, og hvis den kan dokumenteres, er der grundlag for en ny runde om rentegarantier i Højesteret.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere