Del : SMS

Konservative: Danske Bank undskylder uden grund

BrianMikkelsen_Business
"Vi kom ind i krisen med en af de stærkeste økonomier i Europa, og økonomer fra andre lande valfartede til Danmark for at se, hvilket mirakel der var her frem til 2008," siger Brian Mikkelsen. Foto:

Der er ingen grund til, at Danske Bank undskylder sin opførsel op mod finanskrisen i 2008, mener de Konservative. Ser man på VK-regeringens rolle i den periode, er der heller ikke »noget at komme efter,« mener Venstre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Undskyld. Sådan lyder den korte udgave af ordførende direktør i Danske Bank, Eyvind Koldings kronik i dagens Politiken. Banken var for ivrig med at låne penge ud og blev »fartblind«, undskylder han. Men det er der slet ingen grund til, mener de Konservative.

- Den krise, vi fik i efteråret 2008, var skabt af grådige ejendomsspekulanter, statsgældsproblemer i Sydeuropa og nogle underlige lånekonstruktioner i USA. Det er da fint, hvis Eyvind Kolding mener, de har lånt for mange penge ud, men det er altså ikke årsagen til, at vi har haft krise eller problemer i Danmark, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K), der var erhvervs- og økonomiminister 2010-2011.

Anderledes positiv er Venstres erhvervsordfører over for topdirektørens udmelding.

- Jeg synes, man skal anerkende og respektere, at Danske Bank i dag har givet udtryk for nogle refleksioner, og så tror jeg, vi skal se fremad. Jeg håber, at kronikken også er et udtryk for, at Danske Bank vedkender sig et samfundsansvar og nu gør sig umage med at prøve at minimere krisens omfang og længde, siger Kim Andersen (V). Det skal banken gøre ved at finansiere »fornuftige og bæredygtige projekter, så vi får gang i hjulene igen,« mener han.

Spørger man ind til de to partiers eget ansvar for finanskrisen, er svaret klart fra begge: Der er ikke noget at komme efter.

- Vi førte en meget økonomisk ansvarlig politik gennem 00erne. Vi kom ind i krisen med en af de stærkeste økonomier i Europa, og økonomer fra andre lande valfartede til Danmark for at se, hvilket mirakel der var her frem til 2008, siger Brian Mikkelsen.

Kim Andersen påpeger, at »landet regeres i situationen og ikke i bakspejlet«.

- Vi fik lavet et plus på kontoen, så vi kunne føre en offensiv finanspolitik, da den internationale krise skyllede ind over vores land. Det var en meget stor bedrift, siger Andersen.

Men I indførte jo også skattestop og introducerede flekslån, der er blevet stærkt kritiseret for at skabe en boble i boligmarkedet. Er der slet ikke noget, I kunne have gjort anderledes?

- Jo, det vil jeg ikke afvise. Men i den politiske situation tror jeg ikke, vi kunne have gjort noget anderledes. Økonomien var jo til at indføre flekslån, og hvorfor skulle man ikke lade boligejerne få de mest optimale lånemuligheder? Og skattelettelserne, det er rendyrket borgerlig politik. Så der er ikke noget at komme efter, siger Kim Andersen.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere