Del : SMS

ATP skød 240 mia. kr. i kriseramt finanssektor

ATP
Foto:

Vores investeringer kom indirekte til at støtte den finansielle sektor, siger ATPs fondsdirektør.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var ikke kun Danske Bank, der fik hjælpende milliardlån fra ATP, efterhånden som finanskrisen rullede ind over Danmark.

Berlingske kan i dag afdække, at en markant del af danskernes tvangsopsparede pension i ATP i al ubemærkethed for den brede offentlighed bidrog til at holde Danmark på det rette finansielle spor i perioden fra september 2008 til november 2010.

»Samlet har ATP altså skudt langt over 240 mia. kr. ind i projekter og opkøb i øvrigt, hvor hovedformålet har været at holde hånden under den finansielle sektor, herunder bankerne, renteniveauet mv.,« fremgår det af en opgørelse fra myndighederne fra 2010, som Berlingske er i besiddelse af.

Til sammenligning var ATPs samlede aktiver 436 mia. kr. ved udgangen af september 2008, viser regnskabet for tredje kvartal 2008. Dermed blev en betydelig del af pensionspengetankens formue investeret for at sikre den finansielle stabilitet i Danmark.

Tilbage i efteråret 2008 sendte kollapset i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers rystelser gennem finansverdenen, og herhjemme fik blandt andet Danske Bank problemer.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein understreger, at omstændighederne i de hektiske dage efter kollapset i Lehman Brothers i september 2008 var højst usædvanlige.

»Konkursen i Lehman Brothers kom samtidig med, at Danmark blev udsat for en valutakrise, så der var behov for meget kraftige reaktioner fra det offentliges side.«

Nils Bernstein mener dog ikke, at Nationalbanken brugte ATP som en slags finanskrisehjælper:

»Sådan ser jeg det ikke. ATP må i situationen selv have vurderet, at de var interesseret i at få nogle danske statsobligationer, som vi vidste, at der var en betydelig interesse for.«

ATPs fondsdirektør, Henrik Gade Jepsen, bekræfter, at ATP under finanskrisen investerede massivt i den danske finanssektor.

»Finanskrisen betød, at der blev uro om kronen, og at de danske renter steg mere end i udlandet, så det var en kæmpe købsmulighed for os. Dermed kom vi indirekte til at støtte den finansielle sektor. Men vi så det først og fremmest som en stor forretningsmulighed, selv om vi selvfølgelig heller ikke har nogen interesse i, at det hele vælter.«

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, kræver en undersøgelse af hele forløbet:

»Hemmelighedskræmmeriet i forbindelse med redningen af bankerne er et kæmpe problem. Vi skal have en gennemgribende undersøgelse af hele forløbet.«

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere