Berlingske Business
LIVE
17:57 God weekend 

Fejl skal undgås i fødevaremaskiner

Det er ofte meget kostbart, når der sker produktionsfejl i fødevareindustrien. Med de stadigt større mængder, der

spyttes ud fra stadigt færre produktionssteder inden for fremstilling af fødevarer, løber tilbagekaldelsen af

hele produktionsserier hurtigt op i millioner af kroner.



Det er baggrunden for, at Bioteknologisk Institut i Kolding sammen med Syddansk

Universitet og mange virksomheder har fået en bevilling på 6,7 mio. kr. fra Videnskabsministeriet. Pengene skal bruges

til at udvikle metoder, så hygiejnen forbedres i de maskiner og produktionssystemer, som bruges på slagterier, mejerier

og andre fødevarevirksomheder. Virksomhederne skal bidrage med et tilsvarende beløb.

Udnytte styrkeområder

Det

skal bl.a. ske ved at øge samarbejdet imellem de lokale virksomheder, som arbejder med rustfrit stål, så de kan

udnytte hinandens styrkeområder.



- Der er jo ingen grund til, at alle virksomheder skal opfinde den dybe tallerken, lad

os dog gøre det sammen, siger John Kold afdelingsleder for afdelingen for anvendt fødevareteknologi ved Bioteknologisk

Institut i Kolding, som står for det nye vækstmiljø, der primært skal sikre den eksisterende stålklynge

i Trekantområdet øget konkurrencekraft.



Bevillingen er blevet aktualiseret af en strid mellem mejerigiganten Arla og

ØK, efter at smøreolie ved et uheld trængte ind i et stort parti mælkepulver på Arlas fabrik i Videbæk.

Det var mælkepulver, som ØK skulle sælge videre i Asien, men da man opdagede olien i mælkepulveret, måtte

man trække tusindvis af tons mælkepulver tilbage. Det har ført til en sag mellem Arla og ØK, hvor ØK

kræver mellem 40 mio. kr. og mio. kr. i erstatning af Arla.



Det er netop de stadigt større enheder, både i

fødevareproduktionen og i detailleddet, der gør større hygiejnesikkerhed nødvendigt.











Krav

fra detailkæder

- Både i USA og i England, hvor de store detailkæder har opstillet stærkere krav til hygiejnen

under fremstilling af fødevarer, øges kravene, og disse krav skyldes, at det ofte er forretningerne, der står

med smerten, når partier skal kaldes tilbage, siger John Kold.



- Vi har holdt kurser i hygiejne i flere år, bl.a.

har vi holdt seks i år, men i det nye projekt skal vi samle al den viden, som findes på området, og her i Danmark

findes faktisk meget, det er bare spredt rundt omkring på forskellige uddannelses- og forskningssteder, siger han.



Det

nye vækstmiljø er ikke kun lokalt, idet store danske virksomheder som bl.a. mejerigiganten Arla, slagterigiganten Danish

Crown, fiskeindustrien samt Novo Nordisk Engineering, som er en virksomhed i Novo-koncernen, der designer og fremstiller produktionsanlæg

til medicinalindustrien allerede har vist sin interesse. Men også stålleverandører og rengøringsfirmaer

er interesserede i at få del i den viden, som det nye vækstmiljø, som lige nu har 24 virksomheder tilmeldt, vil

opsamle.

Lettere rengøring

Der er nemlig mange penge at spare i rengøringstimer og ved at undgå produktionsstop

og dermed spild af både tid og råvarer, hvis produktionsudstyret er designet og fremstillet ordentligt. Noget så

enkelt som svejsninger er årsag til mange problemer i fødevareproduktion, så også metallærlinge og

udlærte svejsere skal blive bedre til at svejse.



- Vi får tre år, hvor vi ikke blot skal samle viden, men også

gerne skal nå så langt, at vi kan fortælle levnedsmiddelindustrien, hvilke krav de kan stille til produktionsudstyret,

men vi skal også gerne udarbejde nogle retningslinier for byggeindustrien af fødevarevirksomheder, siger John Kold.



Han

mener, at projektet gerne skal bidrage til at gøre Danmark til verdensmester i hygiejnisk design, og at projektet giver danske virksomheder

gode muligheder for at styrke den internationale konkurrenceevne inden for produktion af komponenter og udstyr til ikke blot fødevareindustrien

som slagterier og mejerier, men også den medicinske og farmaceutiske industri samt de mange bioteknologiske virksomheder, som

skyder op i disse år.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen