Berlingske Business
LIVE
12:19 København Zoo skal have ny direktør

Friske franske fristelser

»Den Franske Kasse« leverer fra den 1. august frugt, grønt, fisk, kød og specialiteter fra verdens største og måske bedste engrosmarked, Rungis i Paris. De friske varer er på de danske dørtrin 36 timer efter kølevognen forlader markedet i Frankrig. De traditionelle supermarkeder har opgivet at levere fødevarer til kunderne via internettet i Danmark. Men de specialiserede forretninger som Aarstiderne og Skagenfood har fået succes. Fra net til dør til mund

PARIS

Køb madvarer på internettet:

www.aarstiderne.com

www.denfranskekasse.dk

www.skagenfood.dk

www.netbutik.superbest.dk

Den første »Franske Kasse«

til 195 kroner indeholder:

2 poussainer, 600 g guldbras, 6 vagtelæg, 1 aubergine, frisk basilikum, 150 g østershatte, 350 g friske haricots verts, fire store stilktomater, 200 g nye kartofler, ansjosfileter i olivenolie, små sorte oliven, kapers i vinaigre, citron, 200 g vilde ris, en kæmpe rød peberfrugt, en stor sølvbede, frisk koriander, dild og en gren med laurbærblade plus opskrifter og samlebog.
Det er en by. Vejskiltene er skiftet ud med bogstaver og tal på de store haller, der udgør fødevaremarkedet Rungis. For at byen kan fungere, er den indrettet med politistation, posthus, apotek, losseplads, restauranter, cafeer, tankstationer og 20 banker. Der bliver omsat for 66 milliarder kroner mad om året på verdens største fødevaremarked, som ligger i den sydlige udkant af Paris.

Markedet vågner klokken et om natten, og de næste elleve timer bliver omkring 30.000 lastbiler læsset med kød, fisk, frugt, grøntsager og delikatesser - de bedste råvarer i verden, fordelt på tredive haller.

Berlingske Søndag er i Rungis med direktøren for »Den Franske Kasse«, Louise Fæster. I torsdags åbnede firmaet, der ligesom Aarstiderne vil levere fødevarer over internettet direkte til forbrugernes dørtrin.

Louise Fæster er uddannet kok fra Søllerød Kro, har startet en af Moskvas bedste restauranter og været køkkenchef i Miljø- og Energiministeriet. Hun er taget til Paris for at se hvilke varer, de har i øjeblikket, og snakke med sine faste leverandører.

I modsætning til Aarstiderne er det ikke økologisk ideologi, der skal gøre firmaet til en succes. Det er franske råvarer af en kvalitet, man ikke kan finde i Danmark; leveret til døren i termokasser 36 timer efter, de forlod markedet.

Kvalitet og friskhed er nøgleord, der ikke er svære at finde i Rungis og indtil den 1. august har det kun været nogle af de bedste danske restauranter, der har haft fornøjelsen af at få deres varer fra Rungis. Kassen, som man kan få leveret hver eller hveranden torsdag, bliver fyldt med mad til tre gange aftensmad - en weekendkasse med fisk, kød, grøntsager og lidt delikatesser. Det er de varer, vi skal kigge på.

Reynard S.N.C. har plads 19 i A4, der rummer alt fra »la mer« - havet. Det er »Den Franske Kasse«s leverandør af fiskelugt.

I modsætning til et dansk fisketorv er en stor del af kasserne fyldt med mærkelige fisk, man helst ikke vil møde på en dykkertur: Hajer, sværdfisk, muræner, små tun med en meter god bøf, kæmpe sølvål og en bunke andre, som man skal være biolog for at genkende. Der er ikke bare hummer - der er femten slags hummere; nogle med blå ben, andre store nok til at fungere som håndvægte. Krapylerne er levende ligesom langusterne og krabberne, der gemmer sig under træuld.

De fleste af fiskene kommer fra Atlanterhavet eller Middelhavet. Den grønne salturt, der er en form for tang, er blevet fanget i Nordøstatlanterhavet sammen med havsneglene, der ligger bevidstløse. Selvfølgelig er der også frølår. De sidder på små træspyd og ligner muterede tusindben ved siden af blæksprutterne, der er endt deres dage i eget blæk.

Næste stop er de færdiglavede varer - specialiteterne. Der er rigeligt af dem i det franske køkken, som byder på foie gras, pølser, oste og mundvand. Mens Louise Fæster styrer direkte efter trøflerne - efter at have haft en hare i hænderne - lokker en hal ost Berlingske Søndag på afveje. Gedeost, cheddar, emmentaler, tomme de yenne med brun mug, buche de chevre med grøn mug, parmesan i tyve kilo-stykker og flydende oste, der nærmest skal spises med ske. Muse-himlen er fundet.

På den anden side af gangen er morkel-himlen. Svampene ligner noget, der hører hjemme i et badeværelse til at tage den døde hud, men det er vist ikke sådan, Louise Fæster har tænkt sig, at kunden skal tilberede den.

En del af »Den Franske Kasse« er de tre opskrifter, som man får med hver gang. Ud over de råvarer, man får leveret, kræver det kun nogle få basisvarer som olie, fløde og mel, før man kan gå til gryderne.

Ude i mørket kører der konstant biler til og fra de forskellige haller. 30 millioner mennesker bliver hver dag bespist af det franske marked, som kan levere råvarer, der har en meget kort sæson i andre lande.

»Man kan slet ikke regne med de danske sæsoner, for de har et helt andet vejr. Lige nu er der masser af svampe hernede, og det er også derfor, jeg tager herned en gang om måneden. Jeg skal se, hvilke varer der er gode i øjeblikket,« forklarer Louise Fæster, mens bærmonstre fanger øjnene og næsen. De dufter og er ved at sprænges af saftighed. Der er otte forskellige slags jordbær, kæmpestore, mørke, glinsende kirsebær, små, søde skovjordbær, gigantiske brombær, røde og hvide ribs, blåbær, hindbær, solbær og stikkelsbær.

I E3 finder vi Ets Bruna, der er leverandøren af grøntsager og frugt. Her venter Valerie, som også fungerer som »Den Franske Kasse«s indkøber i Rungis.

»I skulle være kommet i september. Det er først der, sommerferien er overstået. Lige nu sælger vi ikke så meget,« siger Valerie som forklaring på de halvtomme grønthaller.

Det er tydeligt, at der er et større udvalg på grøntsagsmarkedet. Med det blotte øje kan man også se, at det er en helt anden kvalitet end den, der findes i Danmark. Og så kommer det bedste: Priserne er mellem en tredjedel og halvdelen af de danske. Det er dét »Den Franske Kasse« vil leve på. For henholdsvis 195 kr. og 295 kr. for en kasse til to voksne eller to voksne plus to børn får man mad til tre aftensmåltider.

»Det vil ikke altid være franske opskrifter, det kan også være italiensk eller indonesisk for den sags skyld. Vi er jo ikke frankofile. Det vil heller ikke altid være franske råvarer. De fleste af varerne er fra Frankrig, Italien, Portugal og Spanien. Men varerne er altid bedre end i Danmark: De er friskere, af en bedre kvalitet og billigere,« siger Louise Fæster, der håber at der vil blive taget godt imod hendes blå flamingokasser på de danske dørtrin.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen