Del : SMS

Sygdom på minkfarme truer den danske milliardeksport

Mink
Overskrift
Et frygtet virus har fundet vej til minkfarme i hele Danmark, og det betyder, at dyrene bliver aflivet. Foto:
 

Et frygtet virus har fundet vej til minkfarme i hele Danmark, og det betyder, at dyrene bliver aflivet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hundredvis af minkfarme spredt ud over hele Danmark er ramt af en frygtet sygdom, der ellers har været stort set udryddet på dansk jord i to årtier.

Sygdommen plasmacytose medfører, at dyrene bliver aflivet, og det truer den danske eksportsucces, der løber op i adskillige milliarder hvert år. Det skriver Jyllands-Posten.

pels

- Det her er ultimativt det største tilbageslag, vi har oplevet siden 1978, da branchen lancerede sin strategi for bekæmpelse af plasmacytose, siger Sander Jacobsen, direktør i auktionshuset Kopenhagen Fur, til avisen.

Kopenhagen Fur er ejet af minkavlerne.

I efteråret 2015 kom branchens første chok, da 129 minkfarme omkring Holstebro var ramt af sygdommen. Smitten havde formentlig sneget sig ind på farmene med foder, da alle de ramte avlere købte foder hos samme firma.

Nu er sygdommen også konstateret på 14 minkfarme i Sydjylland og på Fyn, ni farme på Sjælland og syv farme i området lige syd for Limfjorden.

På de minkfarme, hvor sygdommen er registreret, bliver samtlige dyr aflivet, hvorefter farmen rengøres og desinficeres flere gange. Foreløbig ventes det aktuelle udbrud at koste 650.000 mink livet.

 

Som det eneste land i verden har Danmark de seneste 20 år været stort set fri for plasmacytose. I samme periode har dansk minkavl udviklet sig til en eksportsucces, der årligt har en værdi af mellem 10 og 13 milliarder kroner.

Blandt andet fordi de danske skind sælges til priser, der ligger omkring 40 procent højere end prisen på skind fra andre lande. Men det truer sygdommen med at ødelægge.

- Skind fra farme med plasmacytose vil typisk være 30 til 40 kroner mindre værd. Derudover vil det koste branchen 420 millioner kroner årligt, hvis den gennemsnitlige kuldstørrelse falder bare en halv hvalp, hvilket formentlig er lavt sat, siger Sander Jacobsen til Jyllands-Posten.

Modeshow Birger Christensen

Sygdommen svækker minkenes immunforsvar, så de bliver mere syge. Samtidig får minkene mindre kuld og dårligere skindkvalitet.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere