Del : SMS SMS SMS
Business
BusinessDirect

Sydafrikanere budt op til valsen

SMS SMS SMS

Der er ved at være tegnet konturerne til et industrielt internationalt eventyr for værktøjsmager Søren Toft Sørensen, Hirtshals.

Opfinderrådgivningen,Teknologisk Institut fortalte i juli 2012 i et interview med værktøjsmager Søren Toft Sørensen, hvordan han fra sit smedeværksted Beva special svejs aps i Hirtshals lavede en licensaftale med en svensk papirvirksomhed - se linket i bunden af denne artikel.

Nu er der kommet en stor licensaftale i hus med den tysk/belgisk ejede valsevirksomhed HM Rollers i Pieter Maritsburg, Sydafrika - også denne gang med Opfinderrådgivningens hjælpende til at få en præcis licensaftale på plads med optioner.

Søren har udviklet et nyt system til at belægge valser i papirindustrien med keramisk slidlag (komposit), så det både er effektivt, af ensartet tykkelse, med lavt materialespild og samtidigt miljømæssigt bæredygtigt i forhold til gængse metoder, hvor slidlaget sprøjtes på med dyrt pumpeudstyr.

Og det er blevet så vel modtaget i Sydafrika, at Søren Toft Sørensen begynder at kunne se et større perspektiv åbne sig for sin opfindelse. Den aktuelle licensaftale med HM Rollers kan betyde, at Sørens valsesystem bliver udbredt over hele Afrika. Og måske endnu længere ud i verden på grund af de forbindelser som opfinderen fra Hirtshals har knyttet under sit indtog på verdenskortet.

Kontakterne har åbnet ballet

Det spiller en vigtig rolle i denne industrihistorie, at Sørens datter har været på udveksling i Sydafrika og, at medarbejdere fra den nu hedengangne papirfabrik i Grenå har genopført halvdelen af fabrikken i Johannesburg og er ansat på den i dag.

Både faderen i værtsfamilien og kammeraterne fra Grenå har været med til at åbne døre i papirindustrien i Sydafrika.

Kontakterne bragte Søren Toft Sørensen i dialog med HM Rollers, og det viste sig, at virksomheden selv havde forsøgt sig med at lave bedre og mere effektive løsninger til belægning af papirvalser. Dog uden større held.

Derfor var de ganske lydhøre, da danskeren fra Hirtshals kom kørende med sit koncept og sin fremlæggelse af, hvordan han kan lægge keramisk komposit på papirvalser på en forretnings- og miljømæssig meningsfuld måde.

To bestilte valser gjorde den afgørende forskel

Der var forhandlinger frem og tilbage det sidste halve år af 2012 om en licensaftale.  Blandt andet er det Søren Toft Sørensens indtryk, at der findes en særlig Afrika-opfattelse af tid, hvor man ikke skal forvente svar på sine e-mails indenfor en dag eller to. Der kan gå op til en måned har han lært.En bestilling på to af Sørens valser fra den papirfabrik i Johannesburg, hvor Grenå-folkene er ansat, skulle vise sig at være med til at skabe et gennembrud for licensaftalen.

"Det var egentlig aftalt, at jeg skulle lave de to valser på smedeværkstedet i Hirtshals, men hvis vi kunne få licensaftalen på plads, kunne jeg lave arbejdet på HM Rollers i Pieter Maritsburg og undgå den lange transport. Det er lidt pudsigt, men det var åbenbart det, der skulle til for at få aftalen i hus," siger Søren Toft Sørensen.

Det endte med, at han tog til fabrikken i begyndelsen af december og underviste medarbejdere på HM Rollers i sin teknik til at lave den keramiske belægning og samtidig lavede og leverede de to valser til papirfabrikken i Johannesburg.

Dermed var ballet åbnet for den nye teknik til belægning af valser på de sydlige breddegrader. Og ikke nok med det. Søren Toft Sørensen har været med til at eksperimentere med andre typer af valsebelægninger sammen med sin nye samarbejdspartner, som måske kan kaste flere nye teknikker og produkter af sig.

Der skal andre metoder til når varmen stiger

Rent teknisk er der mindst 150 valser i gang på en papirmaskine. Søren Toft Sørensens teknik til at lægge keramisk belægning på valser er specielt velegnet til de første 30-50 valser i produktionsprocessen - ” i den våde ende” hvor der er stor fare for korrosion. Derefter skal der andre metoder til for at arbejde med komposit på de følgende valser, fordi der er stigende varmegrader som kræver en anden type komposit med højere varmebestandighed - også kaldet højere viskositet.

"Det har vi eksperimenteret og prøvet os frem med på den store fabrik. Det er ret dyrt materiale, og jeg har aldrig haft muligheden for at forfølge de andre løsninger i Danmark, fordi der ikke har været nogen efterspørgsel på det. Så det er meget spændende, at jeg også har fået det ud af samarbejdet at få lov til at eksperimentere, og jeg håber, at de gerne vil bruge mig yderligere til udviklingsarbejdet," siger Søren.

Der skal flere licensaftaler til at gøre det rigtig stort

Landets sidste papirfabrik i Dalum lukkede til nytår, så der skal et større globalt perspektiv på for at værktøjsmageren kan udvikle og skabe vækst i sin forretning ude i papirindustrien.

"Jeg har to licensaftaler nu, men skal nok op på 10-12 stykker, før det bliver rigtig sjovt, og jeg kan trække mig tilbage, hvis man kan udtrykke det sådan. Ikke fordi jeg går og drømmer om at trække mig tilbage. Mit komposit-koncept er baseret på hemmelig knowhow, så det har sin tid, før andre finder ud af at lave konkurrerende løsninger," siger Søren.

Der er forskelligt rumlen i gang med udnyttelse af de nyvundne kontakter i papirindustrien, som kan føre til flere licensaftaler i blandt andet Europa, Asien og Canada i den kommende tid. Licensaftalen med HM Rollers er skruet sådan sammen, at det står Søren Toft Sørensen frit at forhandle flere aftaler i Afrika, når bare den sydafrikanske valse-virksomhed får buddet før aftalerne indgås.

Næste gang værktøjsmageren fra Hirtshals med sikkerhed ved, han skal til Sydafrika er i august, hvor der er en stor papirmesse i Durban.

Uanset hvad, har perspektivet for Søren Toft Sørensens arbejdsliv taget en ret spændende drejning.

"Jeg har drevet smedevirksomhed i Hirtshals de seneste 15 år og det er jo ikke ligefrem verdens navle. Vi ved hvad vi laver, og vi er gode til det i Beva special svejs, men jeg har også en stor udlængsel og vil rigtig gerne arbejde mere med at udvikle nyt," siger Søren Toft Sørensen.

Opfinderrådgivningens artikel fra sommeren 2012:

http://www.opfind.nu/blog/2012-juli/ingen-slinger-paa-valsen-.aspx

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

0 kommentarer

Seneste nyt

Mest læste

Business Direct Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

BrandView Hvad er BrandView?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Indhold under BrandView produceres i et tæt samarbejde mellem Berlingske Medias content marketing bureau og virksomheden, der er afsender på budskabet. Læs mere om BrandView eller kontakt os direkte på moas@berlingslemedia.dk.

Seneste Premium Se alle