Del : SMS SMS SMS
Business
BusinessDirect

Forbrugerne er hjertet i forretningsmodellen

SMS SMS SMS

I en tid hvor det er vanskeligt at få et job, er det heldigt at vi i Danmark har en stor iværksættertrang. En undersøgelse fra ASE viser for eksempel, at mere end hver tredje studerende mener en karriere som selvstændig er mere attraktiv end et lønmodtagerjob.

Desværre uddanner vores universiteter mest studerende til at blive lønmodtagere. Det hænger blandt andet sammen med, at iværksætteri ikke anses som en profession, man kan uddanne folk til. Men er det rigtigt?

“Get the hell out and talk to the customers!”, sådan lyder parolen fra tidens mest hyppede businessguru Alex Osterwalder. Kunderne er den bedste og vigtigste kilde til at skabe en innovativ forretningsmodel.

Skype er et ærkeeksempel. De gav os adgang til billige internationale opkald og gratis skype-to-skype opkald via peer-to-peer teknologi. I dag er Skype verdens største udbyder af internationale opkald. Skypes forretningsmodel er skabt på baggrund af indsigt i brugernes fremtidige efterspørgsel om mere tilgængelig kommunikation og samarbejde på tværs af grænser pga. globaliseringen.

Business-guruen Alex Osterwalder, har fornylig været i Danmark for at holde et oplæg om strategisk innovation. Han er internationalt kendt og anerkendt, først og fremmest har man i Silicon Valley taget imod ham med åbne arme. En af Osterwalders væsentligste pointer er, at det langt fra handler om at være innovativ for innovationens skyld.

Forbrugerne er hjertet i forretningsmodellen - ikke teknologien

Alt for lidt innovation sker med udgangspunkt i brugernes behov og adfærd og for meget innovation sker, fordi teknologien i sig selv giver os muligheden. 

Det er et dogme, vi har levet med siden den industrielle innovation. I dag, hvor produkter mere og mere bliver forsøgt skræddersyet til specifikke segmenter, er (for)brugerne selve hjertet i forretningsmodellen.

Kundeindsigt er vigtigere end markedsresearch

Virksomheder, nye som gamle, investerer typisk store summer i markedsresearch, der belyser markedet men har det med at forsømme kundeperspektivet. Det er en fejl. Fremtidige forretningsmodeller bør blive udviklet og designet med baggrund i forståelsen af specifikke kundebehov.

Succesfuld innovation kræver denne dyb indsigt i kunden, deres omgivelser, rutiner, bekymringer og aspirationer. Men samtidig er det udfordringen er at udvikle en dybere forståelse end bare at spørge kunderne, hvad de ønsker.

Skru ned for plejer og op for nye modeller

Hvad der er behov for er en kreativ proces - også kaldet en ideation, der består af to facetter. For det første en idegenerering, hvor du prøver at designe flest mulig potentielle forretningsmodeller. For det andet en idesyntetisering, hvor du diskuterer og sammenligner for til sidst at vælge den bedste.

Denne proces kræver, at deltagerne ignorerer status quo, sætter parentes om, hvad man plejer at gøre, stopper med at fokusere på konkurrenterne og udfordrer ortodoksien. Det er også utroligt vigtigt for nye iværksættere at gøre sig dette klart.

Det handler ikke om at benchmarke eller kopiere, men om at finde ud af, hvordan ens produkt/ydelse kan blive værdifuld for den enkelte kunde. Sidst men ikke mindst skal du lave en test af din forretningsmodel for på den måde finder ud af, om det virker. På den måde kan du være innovativ samtidig med, at du skærper dine konkurrencemuligheder.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

0 kommentarer

Seneste nyt

Mest læste

Business Direct Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

BrandView Hvad er BrandView?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Indhold under BrandView produceres i et tæt samarbejde mellem Berlingske Medias content marketing bureau og virksomheden, der er afsender på budskabet. Læs mere om BrandView eller kontakt os direkte på moas@berlingslemedia.dk.

Seneste Premium Se alle