Del : SMS SMS SMS
Business
BusinessDirect

Dagpengemodtager? Husk at melde ferie i god tid!

SMS SMS SMS

Charterferien til sommeren 2014 er købt og betalt, men hvad er det nu lige, du skal huske i forhold til regler og lovgivning, når du står uden job og er på dagpenge?

Foråret er kommet til Danmark og inden længe venter sommeren og dermed sommerferien. For mange danskere betyder det også charterferie sydpå. Ikke mindst fordi det danske sommervejr altid er lidt af en lottokupon.

Er du en af de danskere, som er uden beskæftigelse og på dagpenge, så er der en række ting, du skal vide i forhold til Jobcenter, A-kasse osv., hvis du har en charterrejse på programmet for sommeren 2014.

Hvad har du ret til?

Alle har ret til 25 feriedage. Det er uomtvisteligt og står i Ferieloven. Det er dog ikke alle, der har økonomisk dækning for alle 25 dage. Har du ikke økonomisk dækning, holder du så at sige ferie på egen regning. Du har med andre ord ikke optjent feriedagpenge eller feriepenge ved en arbejdsgiver.

Feriedagpenge udbetales på baggrund af dagpenge, sygedagpenge og arbejdsmarkedsydelse. Sidstnævnte trådte i kraft 1. januar 2014.

Feriedagpenge udbetales af din arbejdsløshedskasse, og søg dem endelig i god tid, gerne en måned før du holder ferien. På den måde er du forholdsvis sikker på, at A-kassen har behandlet din ansøgning og udbetalt dine feriedagpenge inden ferien starter.

Har du optjent ferie ved en arbejdsgiver, hvor ansættelsen er ophørt, skal du kontakte din A-kasse vedrørende ferien. Selve udbetalingen foregår dog via FerieKonto eller det sted, hvor feriepengene er hensat. Eksempler på andre hensættelsessteder end FerieKonto er kommunen, regionen eller Danmarks Rederi Forening.

Ferieåret følger ikke kalenderåret. Det kører fra 1. maj til 30. april. Optjeningsåret følger dog kalenderåret. Det lyder forvirrende, men Krifa har lavet en fin grafik, som gør de to kalendere overskuelige, når de stilles op i forhold til hinanden.

Vær opmærksom på at hvis du er kontanthjælpsmodtager, gælder der andre regler. Dem kan du få vejledning om ved at kontakte dit Jobcenter.

Hvad har du pligt til?

Når rejsen er betalt, er det en god idé omgående at melde ferieperioden til dit Jobcenter og senest 14 dage før første feriedag. På den måde sikrer du nemlig, at Jobcenteret respekterer din ferie og ikke indkalder dig til samtale eller aktivering under din ferie. Det vil jo være lidt ærgerligt at sidde i sydens sol, og så skulle tage hjem for at deltage i et møde om at komme i aktivering.

Møder du ikke op til indkaldelser fra Jobcenteret, kan du være sikker på at blive trukket i den ydelse, du får udbetalt. Du skal i hvert fald have en meget god grund til ikke at møde op. At være på charterferie i udlandet tæller ikke som gyldig grund.

Den nemmeste måde at melde ferie er via Jobnet.dk. For arbejdssøgende kan jobnet.dk godt virke stift, men det letter også arbejdet på nogle områder. For eksempel kan du melde ferie derinde. Når du gør det, så får din A-kasse automatisk besked om dette, uden at du skal foretage dig yderligere. Det er da smart.

Kan du så ikke købe en afbudsrejse uden at komme i klemme?

Afbudsrejser købes typisk med afrejsedag få dage efter købet, og derfor er det en praktisk umulighed at overholde 14-dages-fristen i forhold til Jobcenteret, men alt håb er ikke ude. Ring til dit Jobcenter og spørg om de har planer om at indkalde dig til noget i de uger, du vil holde ferie. Hvis de siger “ok” til din ferie, godkendes den over telefonen, og du bliver skrevet i Jobcentersystemet som værende på godkendt ferie.

Enhver dagpengemodtager ved, at også A-kassen indkalder til møde af og til, så her skal du være opmærksom. Får du en indkaldelse til møde med A-kassen efter Jobcenteret har godkendt din ferie, så kan din A-kasse dog ikke kræve at du møder op.

I den periode du holder godkendt ferie, står du ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, hvilket betyder, at du ikke skal gøre dig bekendt med din post eller være aktivt arbejdssøgende.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

0 kommentarer

Seneste nyt

Mest læste

Business Direct Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

BrandView Hvad er BrandView?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Indhold under BrandView produceres i et tæt samarbejde mellem Berlingske Medias content marketing bureau og virksomheden, der er afsender på budskabet. Læs mere om BrandView eller kontakt os direkte på moas@berlingslemedia.dk.

Seneste Premium Se alle