Del : SMS SMS SMS
Business
BusinessDirect

Færre sælger boligen på grund af dårlig økonomi

SMS SMS SMS

Antallet af boligejere, der må sælge boligen på grund af dårlig økonomi, er på bare to år faldet med 35 pct. Hvor det i 2010 var 1 ud af 7 boligsælgere, der solgte fordi boligen var blevet for dyr, er andelen i dag faldet til 1 ud af 11 boligsælgere.

Det er i høj grad de lave renter, som betyder at flere kan blive boende, selv om husstanden rammes af faldende indkomst.

"I modsætning til eksempelvis beboere i leje- og andelsboliger, har boligejerne i kraft af de rekordlave rente haft nogle helt unikke muligheder for at justere på den månedlige ydelse, og det har hjulpet en del boligejere, så det ikke er blevet nødvendigt at sælge boligen," siger kommunikationskonsulent Birgitte Ringbæk fra EDC og fortsætter:

"Uanset om man har valgt at sikre sine ydelser med et fastforrentet lån eller man har valgt det billigere, men også mere ustabile, variabelt forrentet lån, så har rentefald gjort det muligt at skrue ned for ydelserne."

Ledighedstallet har stort set ligget stabilt på 6,3 pct. af arbejdsstyrken siden februar 2010, og det er således ikke udvikling i beskæftigelsessituationen, der har ændret på omfanget af boligsalg, der udspringer af for stram økonomi.

Færre boligsalg af ren lyst

Det er Danmarks største mæglerkæde EDC, der hvert år undersøger årsagerne til, at boligerne i de 230 EDC-butikker landet over bliver sat til salg.

2012-undersøgelsen viser også, at finanskrisen har ændret markant på danskernes lyst til at flytte til ny bolig. Hvor cirka hver 4. boligsælger (= 23 pct.) i 2008 solgte af helt utvungne omstændigheder, er det i dag kun 11 pct., der sælger af ren og skær lyst til at prøve at bo i nye omgivelser. Over en 5-årig periode er andelen af lystsælgere dermed halveret.

Det er den økonomiske udvikling og finanskrisen, der spiller ind på boligejernes lyst og mod på forandringer.

"Man føler sig mere udsat, når ens bolig falder i værdi, og så holder man sig oftere til dét, man har. Og den pågældende 5-årig periode har jo været kendetegnet af prisfald på boligmarkedet. Lystsælgere møder vi typisk i perioder med højkonjunktur, hvor stigende formuer som følgende af stigende ejendomspriser styrker boligejernes lyst til at flytte til nye omgivelser. Derfor er det ikke overraskende, at andelen af lystsælgere er faldet markant under finanskrisen. Man skal nok snarere glæde sig over, at hvert 11. boligsalg fortsat er udløst af en lyst til at prøve noget nyt, siger Birgitte Ringbæk.

Ændret behov holder markedet i gang

Det er fortsat ændringer i folks behov, der er hyppigste årsag til, at boligejerne flytter videre, svarende til 38 pct., hvilket er helt på niveau med de seneste 5 år.

"Det betyder, at bolig­markedet ikke vil gå i stå, fordi der altid vil opstå situationer hvor boligen bliver for stor, for lille eller for uhensigtsmæssig indrettet i forhold til husstanden, siger Birgitte Ringbæk.

Næst efter ændret behov fordeler årsagerne til, at boligen sættes til salg i 2012 sig således:

Skilsmisse 14 pct.Salg af dødsbo 12 pct. Ren lyst til ny bolig 11 pct.For stram økonomi 9 pct.Flytning pga. nyt job 6 pct. Anden årsag’ 10 pct.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

0 kommentarer

Seneste nyt

Mest læste

Business Direct Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

BrandView Hvad er BrandView?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Indhold under BrandView produceres i et tæt samarbejde mellem Berlingske Medias content marketing bureau og virksomheden, der er afsender på budskabet. Læs mere om BrandView eller kontakt os direkte på moas@berlingslemedia.dk.

Seneste Premium Se alle