Del : SMS SMS SMS
Business
BusinessDirect

Ekspert : Køb ikke solceller

SMS SMS SMS

Med regeringens forringelse af støtteordning til solcelleanlæg, har branchen ikke alene toppet. Den har også lidt et kæmpe tilbageslag. Så klar er meldingen fra førende solcelleekspert, der direkte fraråder private boligejere til at investere i solceller med den nye nettomålerordning. Det kan simpelthen ikke betale sig.

Efter et hæsblæsende år for solcellebranchen med mere end 30.000 installerede anlæg og en voldsom vækst, ser festen ud til at være slut. Først og fremmest er efterspørgslen faldet i takt med regeringens overvejelser om at forringe de økonomiske forhold for solcelleejere, og nu hvor nettomålerordningen netop er blevet forringet, er der ikke mange grunde til at købe et solcelleanlæg. Så klar er udmeldingen fra solcelleekspert Lars Riise, partner i rådgivningsfirmaet Green Ways, der rådgiver om sol, vind og energi.

Hård opbremsning

”Solcellebranchen har lidt et stort tilbageslag med aftalen. Vi taler om et marked, der det seneste år har været overgearet og mega hypet, og der er ingen tvivl om, at niveauet og salget af solceller bliver meget mindre end hidtil. Det har været for godt, og med den nye ordning kommer vi til at se en kraftig opbremsning i markedet. Med den nye aftale har jeg svært ved at opfordre private husejere til at investere i et solcelleanlæg. Det kan med al sandsynlighed ikke betale sig med forringelserne af nettomålerordningen,” siger Lars Riise til Energihjem.dk, der blandt andet rådgiver landets boligejere om energirenoveringer.

Regeringens aftale betyder blandt andet, at private, der investerer i et solcelleanlæg, fremover får 1,30 kroner pr. kWh for den overskydende elproduktion for derefter at købe strømmen tilbage, når den skal bruges for 2,20 kroner pr. kWh, hvilket er markedsprisen på el. Det betyder, at man reelt betaler 90 øre pr. kWh, og det er den konkrete forringelse i nettomålerordningen, hvor man kan sælge sin strøm og så købe den tilbage fra det offentlige elnet.

Efterlønspenge skyld i et dødt marked

Den store forskel fra den gamle til nye nettomålerordning er altså, at man tidligere afregnede sin strømproduktion på årsbasis, hvilket nu bliver på timebasis, og det betyder, at ejere af solceller er garanteret fuld værdi af den strøm, der bruges inden for den time, hvor den bliver produceret. Den overskydende el sælges for 1,30 kr. pr kWh.

Ifølge Lars Riise, har niveauet for solcellemarkedet været urealistisk højt i 2012, hvilket blandt andet skyldes de udbetalte efterlønspenge.

”Solceller har været populære i år, blandt andet pga. et stort prisfald samt at der er udbetalt 27 milliarder kroner i efterløn. Når de penge forsvinder, så skal folk låne pengene i banken til et solcelleanlæg, og så falder niveauet. Samtidig kunne man med den gamle nettomålerordning sælge sin strøm for 2,20 kroner pr. kWh, men med den nye ordning får man 1,30 kroner pr. kWh for så derefter at købe sin el tilbage for 2,20 kroner pr. kWh, hvilket giver et minus på 90 øre,” udtaler Lars Riise.

Får din virksomhed nok opmærksomhed?

Mangler dit produkt opmærksomhed fra den købedygtige kunde eller beslutningstager?

Læs mere om Business Direct

0 kommentarer

Seneste nyt

Mest læste

Business Direct Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

BrandView Hvad er BrandView?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Indhold under BrandView produceres i et tæt samarbejde mellem Berlingske Medias content marketing bureau og virksomheden, der er afsender på budskabet. Læs mere om BrandView eller kontakt os direkte på moas@berlingslemedia.dk.

Seneste Premium Se alle