Berlingske Business

Store udfordringer i bogforlagsbranchen

At drive forlagsvirksomhed i Danmark må antages at være blevet vanskeligere vurderet ud fra udviklingen i bl.a. primært resultat. 28 virksomheder har i regnskabsårene 2010 til 2011 haft et dårligere resultat i forhold til året før. Tilsvarende kan 28 ud af 40 selskaber fremvise sorte tal på bundlinjen i 2010/11, hvilket er en forringelse sammenholdt med det foregående år hvor 31 kom ud med et overskud. Branchen har i gennemsnit over de seneste tre år haft en negativ udvikling i bruttofortjeneste på -233 mio. kr. og driftsresultat på -26 mio. kr. Det viser en helt ny brancheanalyse lavet af Berlingske Research med de 40 største bogforlag (se kriterier for udvalg længere nede).

Ekspertvurdering af branchen

Journalist og redaktør Keld Lund-Jensen der bl.a. specialiserer sig i rådgivning i udgivelsesstrategi, marketing og kreativ udvikling, mener at branchen har haft, og kommer til at have, store udfordringer. Forlagsbranchen har tidligere været karakteriseret ved at være meget stabil. Dette kommer bl.a. til udtryk ved, at soliditetsgraden generelt for branchen. Soliditeten har været stabilt stigende de sidste 3 år, med et gennemsnit på 40,8%. Dette må siges at være relativt højt, især i en branche der står overfor fremtidige udfordringer. Kigger man på de 3 største spillere målt på aktivmasse har Gyldendal A/S en soliditetsgrad på 52,2% i regnskabsåret 2010/11, hvorimod Lindhardt og Ringhof Forlag A/S med 4% og Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S med 16% fremstår væsentlig svagere overfor eventuel nedgang. Generelt er det samlede billede overvejende positivt hvad angår soliditet.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen