Berlingske Business

Danske banker i klar bedring

Hjertebanken, søvnproblemer og svedeture har givetvis været en del af hverdagen for en lang række direktører i de mere pressede banker og sparekasser i det forgangne år. For Finanstilsynets inspektører har igen og igen fundet tilstrækkeligt med dårlige kundeengagementer til, at bankskraldemændene i Finansiel Stabilitet har taget over i mere end en håndfuld banker.

Men nu er det i mange tilfælde lykkedes for de mest pressede banker at få skrabet så mange penge sammen, at de stille og roligt accelererer væk fra den kritiske grænse, hvor Finanstilsynet skal lukke banken, viser Berlingske Business’ gennemgang af halvårsregnskaberne for landets banker og sparekasser.

"Der er stadig en lille håndfuld banker, der ligger med underskud, en spinkel overdækning, og som arbejder på at øge den eller finde andre løsninger. Men generelt har vi set flere rykke ud af risikozonen og ind i komfortzonen," siger direktør Jan Kondrup fra Lokale Pengeinstitutter.

Da Business senest beskrev bankernes overdækning i slutningen af marts, var der fire banker, der alle lå med en buffer på to procentpoint eller derunder i forhold til myndighedernes kapitalkrav.

Stadig i fare

Men i dag er der kun én bank, der fortsat ligger alvorligt i risikozonen. Det er Sparekassen Lolland, der i sidste uge bebudede nye nedskrivninger, der sendte overdækningen ned på bare 0,7 procentpoint eller 65 mio. kr. fra, at myndighederne skal lukke banken.

Det gør Lolland-banken til det suverænt svageste pengeinstitut. Bedre bliver det ikke af, at Sparekassen Lolland har baseret meget af sin solvensstyrke på ansvarlige lån, så bankens rene egenkapitalstyrke (kernekapital) er også den suverænt laveste i landet med otte pct. Det betyder, at pengeinstituttet bliver ekstra presset, når de ansvarlige lån begynder at udløbe.

Læs hele analysen og få adgang til alle nøgletallene. Berlingske Research har analyseret halvårsregnskaberne hos de 15 største danske banker og samlet en række nøgletal i et excelark, som du kan downloade.

Det får du:
  • Nyhedsanalyse skrevet af Peter Nyholm: "Tør vi igen tro på de danske banker?"
  • Artiklerne: "Bankaktier kan igen hotte igen" og "De svage banker rykker væk fra afgrunden".
  • Detaljeret regneark med en række nøgletal baseret på de seneste halvårsregnskaber præsenteret i et excel-ark.
  • Oversigt over de seneste kredit-ratings

Følgende banker medvirker i analysen:

Handelsbanken, Swedbank, Nordea Bank AB, Nordea Bank Danmark, Danske Bank A/S, Jyske Bank A/S, Nykredit Bank A/S, Sydbank A/S, FIH Erhvervsbank A/S, Spar Nord Bank, Arbejdernes Landsbank, Vestjysk Bank, Alm. Brand Bank, Ringkjøbing Landbobank, Danske Andelskassers Bank A/S, Sparekassen Lolland, Sparekassen Kronjylland og Salling Bank.

Se også: "Jyske Bank reber sejlene" (15 kr.) og "Danske Bank straffer svage kunder" (10 kr.) 

Få et større PLUS

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen