Del : SMS

Analyse af 26 entreprenører

Byggeri_premium
Foto:

Både erhvervs og boligbyggeriet ligger på en tredjedel af niveauet fra før krisen og antallet af konkurser er dobbelt så højt. Alligevel har flere virksomheder overskud i 2012 end året før viser en ny analyse fra Berlingske Research.

Branchen for de danske entreprenører har de sidste år haft det svært. Det viser en ny analyse lavet af Berlingske Research baseret på en gennemgang af de tre senest tilgængelige årsregnskaber fra 26 af de største danske entreprenører.

Omfanget af bygge- og anlægsaktiviteter har tydeligt fulgt med udviklingen i samfundsøkonomien, der f. eks. omfatter udenrigshandel, produktion i erhvervene, arbejdsmarkedet og offentlige indtægter og udgifter m.m. Dermed er branchen stærkt påvirket af konjunkturudsving, udtaler Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i direktionssekretariatet i Dansk Byggeri, der samtidig tilføjer, at bygge- og anlægsproduktionen svinger mere end den samlede produktion målt ved bruttonationalproduktet.

Den væsentligste del af branchens tilbagegang kan tilskrives det markante fald på alt nybyggeri, både det private boligbyggeri og det private erhvervsbyggeri. Ifølge Dansk Byggeris Konjunkturanalyse fra februar 2013 er antallet af påbegyndte boliger faldet fra 36.400 i 2006 til 12.500 i 2012. Erhvervsbyggeriet, der måles som byggeri i 1000m2, ligger i 2006 på 6.130 og er i 2012 faldet til 2.000. Dette kan tilskrives den stigende ledighedsprocent for erhvervslokaler, der er opstået siden krisens indtræf. Eksempelvis er kontorlokaler, steget fra ca. 3,5 pct. i 2007 til over ni pct. i 2012.

Antallet af konkurser i hele bygge- og anlægssektoren er ifølge Danmarks statistik historisk højt. Inden den økonomiske krise i 2007 lå antallet i omegnen af 400 konkurser årligt; i 2010 topper den med over 1000 konkurser og i 2012 lå antallet på ca. 800 konkurser.

Fordelingen på overskud og underskud igennem analyseperioden vidner om en svingende branche. Ud af analysens 26 selskaber har fem selskaber underskud i periodens første år, ni i analysens andet år og seks i tredje år. Halvdelen af virksomhederne har et positivt årsresultat for hele perioden. Sammenlignet med de før omtalte konkurser kan branchen virke sundere når man kigger på fordelingen af overskud og underskud.

Køb adgang til denne artikel

Styksalg 990 kr.

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

FÅ BESKED OM SENESTE ANALYSER, RAPPORTER OG GUIDES I BUSINESS PREMIUM

Vi udsender to til tre gange om måneden et nyhedsbrev om nye analyser, du kan hente i Premium.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

Sæt processerne i automatgear

Interview med Koncernchef, Thomas Honoré, ColumbusVi støder alle på det i vores arbejde. Forretningsprocesser, der ikke helt fungerer, er kedelige eller er omstændige, men ikke desto mindre nødvendige...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere