Berlingske Business

Analyse af 26 entreprenører

Branchen for de danske entreprenører har de sidste år haft det svært. Det viser en ny analyse lavet af Berlingske Research baseret på en gennemgang af de tre senest tilgængelige årsregnskaber fra 26 af de største danske entreprenører.

Omfanget af bygge- og anlægsaktiviteter har tydeligt fulgt med udviklingen i samfundsøkonomien, der f. eks. omfatter udenrigshandel, produktion i erhvervene, arbejdsmarkedet og offentlige indtægter og udgifter m.m. Dermed er branchen stærkt påvirket af konjunkturudsving, udtaler Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i direktionssekretariatet i Dansk Byggeri, der samtidig tilføjer, at bygge- og anlægsproduktionen svinger mere end den samlede produktion målt ved bruttonationalproduktet.

Den væsentligste del af branchens tilbagegang kan tilskrives det markante fald på alt nybyggeri, både det private boligbyggeri og det private erhvervsbyggeri. Ifølge Dansk Byggeris Konjunkturanalyse fra februar 2013 er antallet af påbegyndte boliger faldet fra 36.400 i 2006 til 12.500 i 2012. Erhvervsbyggeriet, der måles som byggeri i 1000m2, ligger i 2006 på 6.130 og er i 2012 faldet til 2.000. Dette kan tilskrives den stigende ledighedsprocent for erhvervslokaler, der er opstået siden krisens indtræf. Eksempelvis er kontorlokaler, steget fra ca. 3,5 pct. i 2007 til over ni pct. i 2012.

Antallet af konkurser i hele bygge- og anlægssektoren er ifølge Danmarks statistik historisk højt. Inden den økonomiske krise i 2007 lå antallet i omegnen af 400 konkurser årligt; i 2010 topper den med over 1000 konkurser og i 2012 lå antallet på ca. 800 konkurser.

Fordelingen på overskud og underskud igennem analyseperioden vidner om en svingende branche. Ud af analysens 26 selskaber har fem selskaber underskud i periodens første år, ni i analysens andet år og seks i tredje år. Halvdelen af virksomhederne har et positivt årsresultat for hele perioden. Sammenlignet med de før omtalte konkurser kan branchen virke sundere når man kigger på fordelingen af overskud og underskud.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen