Del : SMS

Uenighed om grundskylden i blå blok

boliger3000
Mens både De Konservative og Liberal Alliance ønsker at fastfryse grundskylden, er venstre mere skeptisk. De vil hellere prioritere sænkninger af andre skatter højere. Foto:

Både de Konservative og Liberal Alliance kræver, at der bliver grebet ind på landsplan for at bremse grundskyldens himmelflugt. Men Venstre vil ikke love noget og har tidligere talt for at prioritere en sænkning af andre skatter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Grundskyldens himmelflugt kan hurtigt blive et hedt stridspunkt mellem partierne i blå blok, hvis de slår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) af pinden ved næste valg.

Mens både De Konservative og Liberal Alliance ønsker at fastfryse grundskylden, er venstre mere skeptisk. De vil hellere prioritere sænkninger af andre skatter højere.

Derimod siger skatteordførerne fra både De Konservative og Liberal Alliance, at de vil kæmpe stædigt for at få grundskylden frosset fast, hvis der kommer en borgerlig regering.

Boligskat

»Det er helt afgørende for os at fastfryse grundskylden, hvis vi får en borgerlig regering. Det er i top to-tre blandt alle vores prioriteringer at forbedre boligejernes situation ved et reelt skattestop for grundskylden i kroner og øre,« siger De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, der kalder det et »spørgsmål om retfærdighed og principper.«

»Hvis vi ikke griber ind, vil almindelige familier aldrig kunne bo i hus i nogle områder af Danmark, fordi grundskylden bliver ved med at stige år efter år,« siger han.

Skatteordfører Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance siger ligeledes, at det er »meget vigtigt« at få den stigende grundskyld stoppet, hvis der kommer en ny regering efter næste valg.

»Vi vil gerne bruge de ti milliarder kroner, som det koster at fastfryse grundskylden. Det er halvdelen af den besparelse, der kan komme, hvis der kommer nulvækst i den offentlige sektor frem mod 2020, og den offentlige sektor samtidig bliver mere effektiv,« siger Ole Birk Olesen.

Venstre lover ikke noget

En fastfrysning af grundskylden vil dog være en stor omkostning for staten, og Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, vil ikke love, at grundskylden bliver låst fast.

»Vi glæder os derimod over skattestoppet, som låser ejendomsværdiskatten fast. Uden dette skattestop, havde tallene for hvor meget de danske boligskatter er steget de senere år, set markant anderledes ud. Så havde stigningen været langt større. Men ellers afventer det arbejde, som er i gang med at lave en ny ejendomsvurdering,« siger han.

11BUSbolig.jpg

Torsten Schack Pedersen har tidligere sagt til Berlingske Business, at Venstre »har fokus på at sænke andre skatter og afgifter, der kan skabe flere job.«

Venstre har også afvist at ændre det kommunale tilskuds- og udligningssystem, der i praksis gør det vanskeligt for kommunerne at sænke grundskyldspromillen. Som systemet er i dag, er staten den store vinder ved den kraftigt stigende grundskyld for boligejere i hovedstadsområdet. Det skyldes, at statens bloktilskud til den enkelte kommune automatisk sænkes, når Skat hæver kommunens grundvurderinger.

I regeringen afviser man, at der skal foretages yderligere på landsplan ud over arbejdet med nye ejendoms- og grundvurderinger.

»Vi ser hellere lavere skat på arbejde, og så kan vi godt leve med, at skatten på ejendomme stiger inden for rimelighedens grænser,« siger De Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq.

Han mener dog, at det er oplagt at give boligskatterne et samlet eftersyn, når den nuværende politiske aftale om et skattestop på ejendomsværdiskatten udløber i 2020.

Til BT

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere