Del : SMS

Afdragsfrihed kan give tab hos bankerne

Afdragdfrielån_nykredit
Hos Nykredit har de lavet hensættelser for omkring 100 milliarder, som stødpude for det forventede tab, de afdragsfrie lån forventes at give i år Foto:

De første boligejere med afdragsfrie lån står til at skulle afdrage på gælden i år - bankerne hensætter milliarder af kroner som buffer for tabet.

Artiklen fortsætter under annoncen

For ti år siden i 2003 blev de afdragsfrie lån indført. De giver muligheden for ikke at afdrage på gælden i maksimalt ti år. Det vil sige, at de første boligejere fra i år er tvunget til at afdrage på lånet.

Men de store finanskoncerner frygter tab på denne type realkreditlån. Derfor hensætter de nu milliarder af kroner oven i de almindelige hensættelser på privatkunder. Hos Nordea har de 2.630 kunder med lån for 3,3 milliarder, som skal til at afdrage i år. Også hos Nykredit har de gjort sig klar til, at kunderne skal begynde at afdrage på deres lån.

"Vi har foretaget kollektive hensættelser i omegnen af 100 mio. kroner som følge af det. Vores beregninger viser dog, at der kun er få kunder, som får problemer," siger Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Budskabet fra bankerne er ifølge en dansk forsker i boligøkonomi, Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet, tegn på at de vil polstre sig til et forestående problem med at få pengene ind igen. Men han er også enig med bankerne om, at det ikke er i den nærmeste fremtid, at problemet bliver stort.

"Efterhånden som antallet stiger, vil der være flere, som ikke kan betale for et lån med afdrag - især ikke, hvis det er et fastforrentet et af slagsen. Min holdning er derfor at man - herunder politikerne - bliver nødt til at give realkreditinstitutterne lov til at lade kunderne fortsætte med afdragsfriheden," siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

De kommende år vil antallet nemlig stige, da lånene først blev rigtig populære efter introduktion. Hos Nordea vil der i 2016 være knap 30.000 kunder, som er tvunget til at afdrage på realkreditgælden, oplyser de i Jyllands-Posten i dag.

0 Kommentarer

Business blogs Alle blogs

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.

Brandview produceres i tæt samarbejde med Public Impact, som er Berlingske Medias content marketing bureau. Læs mere om Public Impact og Brandview eller kontakt salgschef Suzie Hove på suzh@berlingskemedia.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen</p>

For under et år siden var olieprisen i frit fald. Hele verden holdt vejret og markederne skælvede af både glæde og gru. Men pludselig er der ingen, der taler om olie længere. Hør investeringsdirektør...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere