Berlingske Business
LIVE
10:22 Udvekslingsinstitut køber kollegium på Amager

Forretning baseret på viden frem for fornemmelser

Topbillede
Arkivfoto Scanpix

Det kræver indsigt at kunne give god kundeservice. Indsigt er baseret på faktuel viden. Og dén viden kan opsamlede data levere. Data er derfor et noget mere validt fundament at bygge sin forretningsdrift og markedsføring på, end en fornemmelse af hvad kunderne vil have.

Af Katrine Krebs

De fleste inden for detailhandlen har for længst hørt historien om, at det er en god ide at basere salg, markedsføring og kommunikation på data om kundernes købshistorik. Flere teknologivirksomheder har da også specialiseret sig i at understøtte dette i deres løsninger.

”Detailvirksomhederne er på meget forskelligt niveau, hvad angår den digitaliserede markedsføring. Nogle har været med fra start og har derfor et forspring. Aktører, der alene driver online-salg, har mere eller mindre bygget hele forretningen op om det. Og så er der dem, der ikke rigtig er kommet i gang,” fortæller Heini Schärer, der er Director of Retail Business Consulting hos Bording Data.
Bording Data er en af de virksomheder, der har udviklet en softwareløsning til detailhandlen, som gør det muligt at foretage individuel markedsføring baseret på købsdata over for de forbrugere, der har accepteret det.

Løsningen understøtter med en fælles forretningslogik både traditionelt- og mobilt kassesalg samt selvbetjening i butikken. Den effektiviserer også salget på nettet.

Mange kanaler – ét udspring
”Meget enkelt beskrevet kan kundedata anvendes til kundekommunikation og individuelle tilbud på alle detailhandelsvirksomhedens salgskanaler. På den måde får kunderne den samme købsoplevelse og loyalitetsfornemmelse, uanset om de handler i butikken eller på nettet” forklarer Heini Schärer fra Bording Data.

I dag er butikken ikke bare den fysiske butik med stationære kasseapparater, for teknologien har stillet nye metoder til rådighed. Herunder kasseløsninger på smartphones eller tablets. Alternativt kan kunderne benytte sig af selvbetjening ved stationær eller mobil selvscanning eller bestillingsskærme i butikken. Desuden er der mulighed for at købe ind på web- og mobilshopløsninger.

”Mobilitet er i dag tænkt ind løsningerne. Den mobile kasseløsning (MobilePOS) er anvendelig i spidsbelastningsperioder med lange køer, ligesom den gør det nemt at foretage torvesalg eller etablere andre midlertidige salgssteder.  Løsningen er også oplagt til ledsaget ekspedition, hvor salgsmedarbejderen går rundt med en kunde og gennemfører salget on-spot” beskriver Heini Schärer og fortsætter:

”Uanset om salget bliver gennemført online eller på forskellige kasseløsninger i butikken skal alle priser, kampagner, tilbud, rabatter, loyalitetspoint mm. beregnes ud fra den samme fælles forretningslogik. Det betyder at kampagnerne slår igennem på alle salgskanaler samtidig, så kunderne frit kan vælge hvordan de vil handle”.

Se om bag facaden og forstå
Mens nogle firmaer gør det nemt rent praktisk at servicere kunderne, har andre specialiseret sig i at gøre deres data anvendelig, analyserbar og dermed mulig at kommunikere på baggrund af.
”Detailhandlens egne data viser typisk noget om købshistorik og kontaktoplysninger. Den er effektiv at sammenkoble med en segmentering på officielle data om for eksempel demografi,” siger kommunikationschef Jeanette Mayland Olsen fra data- og analysehuset Geomatic.

Geomatic har udviklet husstandsklassifikation conzoom®, der har opdelt den danske befolkning i 36 segmenter. Det samlede resultat bliver en særdeles specifik beskrivelse af forretningens kunder. Det gør det igen lettere at kommunikere til dem.

Artiklen fortsætter under billedet
Billede1
Kilde: Geomatic


”Kunder kan godt ”på papiret” se ens ud i familiesammensætning, alder, boligforhold og så videre. Men deres værdier og interesser kan gøre, at de har vidt forskellige forbrugsmønstre. (fig. 2, red.) Det er en fordel for forretningerne at forstå, fordi det så er lettere at tilrette sin markedsføring og kommunikation effektivt,” forklarer Jeanette Mayland Olsen.

Service er en luksus
Hos data- og analysehuset er oplevelsen, at der fortsat er et stort spænd imellem, hvad der er teknisk muligt for detailhandlen, og hvad der rent faktisk bliver gjort de fleste steder. Endda selv om big data og digitalisering har stået højt på agendaen i en årrække.

”Hos vores nordiske naboer har de en ret anderledes holdning til deling af data end vi har her i Danmark. Der kan enhver tjekke hinandens indkomst. Selv om vi deler data hele tiden er der er anden grundholdning her i Danmark,” mener Jeanette Mayland Olsen og maner herefter frygten til jorden:

”Intelligent brug af data er ikke overvågning. Det er forudsætningen for god service. Det er jo som kunde skønt at blive serviceret med relevant information og gode råd. Det er også rart, at få tilbudt produkter og gode tilbud, der matcher ens ønsker og interesser. Det sparer tid og er derfor på flere planer en luksus”.  Rent lavpraktisk har detailhandlen interesse i købshistorik og demografiske informationer for at kunne kommunikere relevant.  Ikke at kende deres kunder på personniveau. Der er derfor bred enighed blandt teknologileverandører om, at debatten om overvågning ofte er mere baseret på følelser end fakta.

Skab det bedst mulige forhold til dine kunder
”Det handler ikke kun om at få kunder til at handle én gang. Det handler om at få dem til at komme igen og igen. Derfor er det nødvendigt at opbygge en relation,” lyder det fra Christian Zigler, der er stifter af firmaet Shopbox.

Microsoft og Shopbox har sammen udviklet en cloud-baseret app, der samler kasseapparat, medarbejderinfo, kundeklub og lager i en brugervenlig app. Det gør det nemt at drive forretning og opbygge relationer.

”Det er ligesom i det virkelige liv. Du skal opføre dig ordentligt. Gør du ikke, ender det måske som en klage på Facebook, og det er virkelig skidt for forretningen. Ud over ordentlighed, skal det også være nemt at styre hele din forretning i et interface” lyder det med selvfølgelighed fra Christian Zigler. Hans firma sikrer i dag, at en lang række mindre virksomheder har mulighed for at drive forretning lige så effektivt som mange af de store. I praksis fordi alt er samlet i én enhed – deraf navnet Shopbox.

Forudsigelser og enkelthed
”Hvis du for eksempel har et par caféer, er det afsindigt vigtigt at booke personale, der matcher den forventede omsætning. I vores system bliver forudsigelsen baseret på forretningens historik og for eksempel sammenlignet med sidste års omsætning og demografiske forhold som vejret,” forklarer Christian Zigler. Ud over hjælpen til at kunne planlægge bemanding er administration, som blandt andet lagerstyring, integreret i Shopbox. Shopbox virker på alle devices og bruger Windows 10 som styresystem.

”Vi har også en løsning til iOS, men den mest stabile platform er Microsofts styresystem Windows 10. En af vores større kunder er Sveriges nationalstadion Friends Arena, som har 350 mobile kasseapparater fra Shopbox på seks etager. Når der er 15 minutters pause til at servere 20.000 øl, så skal det helst både virke og være hurtigt. Og Windows 10 er klart den hurtigste og mest stabile platform”. Stifteren af Shopbox forklarer også, at hvor Friends Arena tidligere havde et stort administrativt arbejde med nedlukning af de mange kasser, gør den POS ansvarlig det nu direkte fra sin mobiltelefon i Shopbox appen. For Friends  Arena betyder det en masse sparet tid på en travl aften.

Fundamentet for iværksætteri
”Nu er Friends Arena en stor kunde, men vi har faktisk designet Shopbox til de mindre forretningsdrivende. Det skal være nemt at komme i gang med at sælge sine ting. Det er jo iværksætterne Danmark skal leve af i fremtiden,” siger iværksætter Christian Ziegler. Ifølge ham bliver det nu også lettere for iværksætterne at skaffe kapital. Shopbox har den gennemsigtighed, som administratoren af det ønsker. Det betyder, at virksomhedsejeren principielt kan give pengeinstitutterne indsigt i driften og dermed have et tryghedsskabende argument over for dem.

Gennemsigtigheden går igen andre steder. Gæsterne kan for eksempel vurdere en tjener direkte ved bordet på en restaurant. Det giver et redskab til at fremhæve de medarbejdere, der gør det godt og at hjælpe dem, der gør det mindre godt. Alt sammen for at tjene flere og yde en bedre service til sine gæster.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen