Berlingske Business
LIVE
09:45 Mærsk trækker eliteindekset op efter oliefrasalg

Danskerne vil ikke af med DONG

Den danske stat går med overvejelser om at sælge en større aktiepost i det statsejede energiselskab DONG, til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Det har medført en massiv debat i offentligheden, og mange frygter, at den danske stat giver afkald på den bestemmende indflydelse i selskabet. Det har blandt andet fået flere danske pensionsselskaber på banen, med tilbud om at sælge til dem i stedet.

Ifølge en Gallup-undersøgelse er der massiv modstand fra de danske borgere mod at sælge en så stor andel af DONG til udenlandske hænder.

Det får du med undersøgelsen:

Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 år eller over.

Metode: GallupForum (webinterviews)

Stikprøvestørrelse: 1.054 personer

Hovedkonklusioner: 

  • 80 procent er uenig eller overvejende uenig i, at det vil være en god idé, at sælge 19 procent af aktierne i DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.
  • 82 procent er enig eller overvejende enig i, at det ville være bedre hvis det er danske pensionsselskaber der investerer i DONG

  • 78 procent er enig eller overvejende enig i, at det er en berettiget kritik, af at Finansminister, Bjarne Corydon, er blevet kritiseret for at "sælge ud af arvesøllet" til en virksomhed som kun tænker på kortsigtede afkast.

Disse spørgsmål får du svar på:

- Hvor enig eller uenig er du i at DONG bør forblive et statsejet aktieselskab med de ejerforhold der er i dag (dvs. at staten skal indskyde den nødvendige kapital)?

- Regeringen vil sælge 19 procent af det statsejede energiselskab DONG til det amerikanske investeringsfirma Goldman Sachs. Hvor enig eller uenig er du i at det en god ide?

- Hvor enig eller uenig er du i at det vil være bedre hvis det er danske pensionsselskaber der investerer i DONG i stedet for Goldman Sachs?

- Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har kaldt salget af DONG ”en katastrofe”• og at det vil koste det danske samfund mange milliarder. Hvor enig eller uenig er du i det?

- Hvor enig eller uenig er du i at staten bør bruge DONG som en brik i den grønne omstilling i stedet for at satse på en børsnotering?

- Staten har en lang række aktieposter i selskaber som er helt eller delvist ejet af det offentlige. Hvor enig eller uenig er du i at det generelt en god idé at sælge ud af de aktier?

- DONG har behov for at få tilført kapital. Mener du at det skal være danskerne/staten der skal indskyde disse ressourcer i DONG eller er det bedre at få private investorer til at indskyde den nødvendige kapital?

- Tror du at et delvist salg af DONG vil føre til højere eller lavere elpriser?

- Finansminister Bjarne Corydon er blevet kritiseret for at sælge ud af ”af arvesølvet” til en virksomhed som kun tænker på kortsigtet afkast. Hvor enig eller uenig er du i at det er en berettiget kritik?

- Hvor enig eller uenig er du i at Socialdemokraterne fører en blå eller borgerlig økonomisk politik?

Du kan købe adgang til rapporten nedenfor

 

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen