Del : SMS
Berlingske Business

Analyse af it-sektoren 2013

En nøje gennemgang de seneste to årsregnskaber fra de 88 største IT-virksomheder i Danmark viser, at brancheudsnittet på de 88 selskaber generelt er præget af lav vækst, med en stigning i omsætningen på under 2 procent, hvis man sammenligner med øvrige virksomheder i Guld1000 - Danmarks 1.000 største virksomheder målt på omsætning, hvor væksten er næsten 9 procent. Samtidig er der sket et markant fald i beskæftigelsen fra 2010 til 2011 med 1.300 fuldtidsansatte til 56.655  - et fald på 2,3 procent.

Dog er der store udsving i de fem underbranchen, som tilsammen udgør IT-branchen i Guld100-analysen. Teleselskaberne oplever næsten nulvækst og producenter af tele- og kommunikationsudstyr har negativ vækst, mens producenter af computere og forbrugselektronik modsat har en fin vækst på 7 procent.

Det er ikke kun de store IT-virksomheder, som mærkes af lav vækst. Lignende tendens findes i den samlede it-sektor. Det viser beregninger lavet med tal fra Danmarks Statistik (2001-2012), som tegner et billede af en dynamisk IT-sektor, der fortsat ligger foran det øvrige private erhvervsliv, når man ser på iværksætteraktivitet, innovationsgrad og uddannelsesniveau. Kortlægningen viser en forandret IT-sektor, hvor produktivitet, beskæftigelse og værditilvækst er flyttet fra IT-industri og handel til IT-service og konsulentvirksomheder. De store interne brancheforskydninger har haft en markant indvirkning på både omsætning, eksport og beskæftigelse og har især betydet, at delbranchen IT-service og IT-konsulentvirksomhed har haft en solid fremgang siden 2001. IT-service ligger på et markant højere niveau end det øvrige private erhvervsliv, når man ser på udvikling i både omsætning og beskæftigelse og ikke mindst værdiskabelsen.

Den øvrige IT-branche – og især IT-engros og IT-industri – ligger derimod på et lavere niveau end i 2001 og IT-industrien alene har fra 2001 til 2011 tabt over halvdelen af alle beskæftigede, mens omsætningen er faldet markant siden 2006.

Analysen koster 1.495 kroner. Du får en 30 siders analyse i en PDF og detaljerede nøgletal og beregninger i et tilhørende Excel-ark. Arket indeholder regnskabs- og nøgletal samt kontaktoplysninger på samtlige 88 virksomheder.

Analysen bliver opdateret 4-6 gange årligt. Analysen blev senest opdateret den 17. januar 2013.

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere